Post sorteercentrum in Utrecht

2018-10-09

Een voormalige PTT sorteercentrum in Utrecht wordt in korte tijd getransformeerd tot een appartementengebouw met 220 studentenwoningen. Om het snelle bouwtempo bij te houden en faalkosten tot een minimum te beperken, zijn zoveel mogelijk elektrotechnische installaties stekerbaar uitgevoerd, met het Winstalleren-concept van Attema en WAGO. Steven Giesen, projectleider vanuit Technisch Buro Pola deelt zijn ervaringen.

Uitdaging
“Het is een flinke uitdaging, vooral vanwege de omvang in combinatie met de korte doorlooptijd”, vertelt Projectleider Steven Giesen, die vanuit Technisch Buro Pola verantwoordelijk is voor alle werktuigbouwkundige en elektrotechnische installaties. “Alle elektrotechnische installaties in de appartementen worden daarom – met uitzondering van de televisie- en data-installaties – stekerbaar uitgevoerd.”

Ideaal voor repeterend werk
“Er is veel repeterend werk, waar Winstalleren zich uitermate voor leent. We hebben in totaal zeven technische tekeningen uitgewerkt. Na controle door Attema, vormden die de basis voor het Attema Projectbureau om het Winstalleren-concept te engineren, inclusief al het rekenwerk. Hierdoor hadden wij optimaal inzicht in de elementen die we moesten bestellen. Ook Technische Unie Arnhem is betrokken, om het logistieke proces af te stemmen.”

Plug & play
“Het hele systeem is plug & play uitgevoerd en werd per verdieping just-in-time en volledig gesorteerd uitgeleverd, waardoor de monteurs snel en efficiënt hun werk kunnen uitvoeren”, vertelt Giessen. “Vanuit een stekerbare groepenkast lopen per appartement RD-voedingskabels naar de voorgeassembleerde centraaldozen en via de wanden naar het stekerbare schakelmateriaal.”

Leerproject
Dit was het eerste woningbouwproject dat Technisch Buro Pola met Winstalleren uitvoert. Giesen: “We organiseren richting de oplevering nog één of twee besprekingen met alle projectbetrokkenen, om het project én eventuele verbeterpunten in kaart te brengen, zodat we Winstalleren in volgende renovatie- en transformatieprojecten nog beter kunnen toepassen. Want een vervolg komt er zeker.”


Meer informatie over winstalleren Contact opnemen