Ministerie van Defensie-kantoor Den Haag

2018-08-23

Aan de Koningin Marialaan in Den Haag wordt hard gewerkt aan de transformatie van het voormalige Ministerie van Defensie-kantoor tot tweehonderd studenten-appartementen. Het plan omvat twee gebouwen van circa honderd appartementen, inclusief parkeerplaatsen. Eind juli wordt het project opgeleverd. Om het snelle bouwtempo te kunnen volgen, te besparen op ‘handjes’ en faalkosten tot een minimum te beperken, worden zoveel mogelijk elektrotechnische installaties stekerbaar uitgevoerd. Hiervoor wordt gebruikgemaakt van het Winstalleren-concept van Attema.

Alle elektrotechnische installaties, inclusief de verlichting, toegangscontrole, videofoon en camera-installatie worden gerealiseerd door Rehorst Elektrotechniek BV, specialist in (seriematige) woningbouw. "Een flinke uitdaging. Met name vanwege de korte doorlooptijd van het project", vertelt bedrijfsleider Erik van Arkel. "Want waar haal je in deze tijd voldoende arbeidskrachten vandaan, om alle installaties te kunnen voorzien?" Kennis van stekerbaar installeren had hij (nog) niet. "Dat veranderde toen Tobias van Toledo van Attema ons benaderde. Vanuit de samenwerking van Attema met Wago en Hateha-Jung wilde hij graag een calculatie maken voor de transformatie, om ons inzicht te geven in de voordelen van stekerbaar installeren. Waarbij ook groothandel Technische Unie Gouda werd betrokken, om de logistiek af te stemmen. De calculatie paste volledig binnen ons budget. Bovendien konden we flink besparen op handjes. Voldoende redenen om dit project als pilotproject op te pakken."

Gekozen werd om alle elektrotechnische installaties in de woningen – met uitzondering van de televisie- en data-installaties en mv-schakelaars – stekerbaar uit te voeren, vertelt Van Arkel. "Vanuit een stekerbare groepenkast (Attema) vertrekt men met RD-voedingskabels (WAGO) naar de voorgeassembleerde centraaldozen (Attema) en via de wanden naar de stekerbare WCD-combinaties (Hateha). Het gehele systeem is plug & play uitgevoerd en wordt per verdieping gesorteerd uitgeleverd door groothandel Technische Unie Gouda. Onze magazijnmedewerkers maken vervolgens een sortering per woning, waarna een krat per woning/verdieping naar de bouw wordt gebracht. Zodat de monteurs efficiënt hun installatiewerkzaamheden kunnen verrichten."

Proefwoningen
"Waar we normaliter propageren dat stekerbaar installeren zich vooral leent voor repeterend werk, bewijst dit project juist dat repeterend denken voorwaarde is", vertelt Van Toledo. "In totaal worden op de Koningin Marialaan 24 typen kamers ingericht, wat vraagt om verschillende kabellengtes en typen centraaldozen. Dankzij een gedegen voorbereiding echter biedt stekerbaar installeren ook hier uitkomst." Van Arkel: "We hebben eerst een aantal proefwoningen gemaakt, om componenten en kabellengtes te controleren, waarna nog enkele optimalisaties zijn doorgevoerd. En waarin onze monteurs actief door Attema zijn begeleid, om inzicht te krijgen in stekerbaar installeren. Pas daarna hebben we de definitieve bestellingen geplaatst."

Inmiddels is Rehorst Elektrotechniek BV enkele maanden onderweg. Niet alleen Van Arkel, maar zeker ook zijn monteurs zijn zeer te spreken over het Winstalleren-concept. "Waar de bouwkundig aannemer aanvankelijk tien woningen per week opleverde, is dit recent opgeschakeld naar twintig woningen per week. Geen probleem voor ons, omdat we toch al voor liepen op de planning", vertelt Van Arkel. "Waar we normaliter het aantal monteurs hadden moeten verdubbelen, kunnen we nu met ‘slechts’ zes mensen dit project tot een goed einde brengen. Een enorme winst."

Vertrouwen
"Stekerbaar installeren is het summum van onderlinge samenwerking", vertelt hij. "In een stekerbaar concept zijn namelijk de componenten van verschillende fabrikanten gebundeld, zonder dat wij hier als installateur nog omkijken naar hebben. Dat vraagt vertrouwen, wat in dit project absoluut is bekrachtigd. In de toekomst krijgt, wanneer de kans zich voordoet, deze pilot zeker een vervolg."   

Meer informatie over winstalleren Contact opnemen