Het principe van stekerbaar installeren is al jaren zeer succesvol in de utiliteitsbouw. Met 100% winstalleren hebben WAGO en Attema deze techniek nu vertaald naar de woningbouw. Het concept leent zich bijvoorbeeld uitstekend voor Blokje Om, de nieuwe precisie-aanpak van Dura Vermeer voor het vernieuwen en all electric maken van bestaande woningen en buurten. Tom de Lange van Bertus Huisman Installatie Buro kan dat beamen en spreekt inmiddels uit ervaring bij een renovatieproject in Oldenzaal.

Blokje Om is een grootschalige renovatiemethodiek of beter gezegd nieuwbouwopgave. Een bestaand huizenblok (een rij van twee of meer geschakelde woningen) wordt tot aan de fundering gesloopt, waarna binnen slechts twintig werkdagen een compleet nieuw blok wordt gebouwd. “Op die manier wordt een buurt of wijk in één beweging volledig verduurzaamd en gasloos gemaakt,” zegt De Lange. “De woning wordt volledig prefab aangeleverd, inclusief alle kabels en inbouwdozen in de wanden en plafonds. Op locatie is het voor ons als installatiebureau slechts een kwestie van het plaatsen van de centraaldoos en stekkeren.”

Revit
Het concept van 100% winstalleren bespaart volgens De Lange niet alleen tijd op de bouw, maar helpt eveneens faalkosten te voorkomen. “Stekkers kunnen maar op één manier in elkaar klikken. Het is een efficiënte manier van installeren. Ook is er nauwelijks afval; centraaldozen hoeven immers niet meer afgelast te worden. Zelfs de meterkast was in dit project stekerbaar uitgevoerd, net zoals de aansluitingen voor de warmtepomp en pv-panelen.” De voorbereidingen daarentegen vragen vanzelfsprekend wel wat meer aandacht. De Lange: “In het voortraject hebben we alle woningen in Revit uitgetekend en de lengtes kabel en schakelmateriaal van PEHA Honeywell bepaald. Deze methode maakt dat we al in het voortraject mogelijke ‘clashes’ kunnen zien en voorkomen. Op basis van de tekeningen hebben we de bestellingen gegenereerd en pakketjes per woning samengesteld. Per ruimte en positie is aangegeven aan de prefab houtskeletbouwer wat waar geïntegreerd diende te worden in de fabriek. De eerste ‘woning’ hebben we samen elektrisch geprefabriceerd, waarna de houtskeletbouwer het zelf van ons overnam.”

De wanden zijn volledig kant-en-klaar met afgemonteerd schakelmateriaal, voorzien van beschermkapjes, op de bouw aangeleverd. De Lange kijkt terug op een goed verlopen project. “Het was voor ons de eerste keer en heeft vanzelfsprekend wat meer energie gekost. Maar we zijn ervan overtuigd dat 100% winstalleren zeker met het oog op de toekomst volop kansen biedt in de woningbouw.”